Zelenou pro volnočasová kulturní centra

21. 01. 2014 14:25:20
V pravidelném řetězci bulvárních zpráv, které pronikají téměř do každé zpravodajské relace a které jakoby soutěží navzájem o to, jaká bude obsahovat více krve, drastických záběrů či pikantností ze životů VIP, se nadmíru důležitá ukazuje role kultury.

Kultury člověka, která, jak říkal Malraux „je to, co udělalo, že člověk je něčím jiným než náhodným úkazem v přírodě.“ Jan Werich by k tomu dodal, že „že civilizace není dobrá, když je bez kultury. Člověk potřebuje ke štěstí a spokojenosti nejenom pohodlí tělesné, ale i duševní. Kultura a civilizace musí jít ruku v ruce.

Podpora kultury má směřovat samozřejmě do oblasti kulturního dědictví i do tzv. živé kultury. Hodně se zapomíná ale na největší skupinu – uživatele, konzumenty, kteří by měli mít o kulturu nejen přirozený zájem, ale kteří by na ni měli zkrátka „mít“. Finance, volný čas a samozřejmě i dopravní dostupnost. Zkuste vzít dnes rodinu do kina – to nemluvím ani o výstavách, divadle či koncertech (i když takový aquapark na celý den vás připraví taktéž o dost...) A téměř zcela se zapomíná na aktivní tvůrce kultury a duševních hodnot - na občany trávící volný čas kulturní činností.

Podobně jako je třeba mít síť sportovišť a hřišť, aby mohli lidé ve volném čase kde sportovat, měla by existovat i síť tzv. volnočasových kulturních center pro uměleckou a další zejména duševní činnost – kde by lidé aktivně – zdarma či za dostupnou cenu - využívali volný čas a spojovali se vzájemně dohromady – tzv. zkušeben.

Na již historický pokus realizace této myšlenky se v posledních 10 letech snaží navázat občanské sdružení Kultura pro mládež, zakladatel projektu Zkusebny.com.

Soustředí se na aktivní tvůrce – na neorganizované děti, mládež a dospělé – hudebníky, divadelníky, výtvarníky, tanečníky, sochaře, umělecké kováře, žáky ZUŠ, AMU a další.

Ve vizi předseda sdružení, David Vlk, uvádí, že „v České republice je 800.000 fotbalistů, 500.000 hokejistů a také 300.000 rybářů. Předpokládáme, že tato země má nejen sportovního, ale i kulturního ducha. Národ bez kultury není národem, byť má sebevětší svaly. Chceme, abychom v kultuře dosahovali stejných úspěchů, jako ve sportu. Sport je pro nás inspirací, ze které si bereme vzor. Kolik hřišť a tělocvičen, tolik zkušeben, cvičeben, ateliérů a výtvarných dílen. Víme o nejméně 150.000 registrovaných uměleckých skupin, což je více než 500.000 osob...“

V roce 2011 provozovalo občanské sdružení již 50 zkušeben a získalo ocenění Česká inovace, Živnostník roku a další. V následujících letech se začalo více rozšiřovat do regionů a spolupracovat více s městy a kraji. Do 5 let chce vybudovat síť 220 poboček ve všech městech nad 5000 obyvatel a vytvořit návaznost na Základní umělecké školy, Domy dětí a mládeže a další.

Ve svém úsilí mají mou podporu, mou záštitu, neboť, slovy Jana Baucha „kultura se vytváří jako jeden souvislý řetěz.

Autor: Zdeněk Štefek | úterý 21.1.2014 14:25 | karma článku: 5.03 | přečteno: 139x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.37 | Přečteno: 248 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 313 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 346 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 60 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1113

Mám syna puberťáka, malého syna, psa a ženu. Zajímám se o svět kolem sebe, o astronomii, elektrotechniku, počítače, historii, politiku. Své stránky mám na www.zdenekstefek.cz. Od listopadu 2012 jsem krajským zastupitelem za KSČM ve Středočeském kraji. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...