Když na Bezruče narazí Bezmozek, přijde Beznaděj?

21. 12. 2015 7:02:04
Tak nám Ministerstvo kultury vyškrtlo ze seznamu kulturních památek Červený domek v Kostelci na Hané, kde dlouhá léta žil Petr Bezruč. Vyhovělo tak podnětu ze strany Olomouckého kraje. Zajímavé.

Osobně jsem se setkal se čtyřmi důvody vyškrtnutí ze seznamu kulturních památek. První byl, že se o v restitucích získanou památku desetiletí nikdo nestaral a pak již nebylo co chránit...

V druhém případě se jednalo se o most s původními gotickými prvky, které by mnozí památkáři rádi zachovali, ale kvůli protipovodňovým opatřením a ochraně obyvatelstva zkrátka zmizet musel.

Třetí případy bych shrnul jako ústupky developerům – všichni máme v paměti osud rohového domu na Václavském náměstí.

Ke čtvrtým případům bych zařadil právě zmiňovaný domek Petra Bezruče. Jeden z nejpřekládanějších českých autorů, jehož verše byly přeloženy do více než 40 jazyků včetně čínštiny, japonštiny či korejštiny, je dle zdůvodnění Olomouckého kraje pouze přeceňovaným básníkem doby minulé.

Význam Petra Bezruče je ve skutečnosti nejen pro Slezsko, Ostravsko, ale i pro celou zemi obrovský. Dokázal ojediněle zachytit téma útlaku slezského lidu, živě promlouvá k lidem i po více než sto letech. Ovlivnil zejména regionální literaturu, od počátku 20. století až do současnosti, a jeho dílo mělo dopady i na další umělce, z hudební, výtvarné i další scény. Na jeho počest vznikl v roce jeho úmrtí (1958) dokonce literární festival „Bezručova Opava“, který funguje po řadě proměn dodnes a v roce 2015 měl příznačně již 58. ročník téma „o pravdě a lži“. Po Bezručovi jsou pojmenovány i ulice, školy, kulturní domy, divadlo.

Útok na Petra Bezruče je tak třeba chápat v kontextu podobných útoků, a to nejen na umělce. V poslední době jsme svědky třeba snah o likvidaci pomníků a dehonestaci odkazu Antonína Zápotockého, Jana Švermy a dalších.

Staví se lavičky Havla, ale bourají pomníky Bezruče. Staví se muzea a památníky Jana Palacha s pokřiveným odkazem „bojovníka proti komunismu“, ale pomník Zdeňkovi Adamcovi nebo Romanu Mášlovi, kteří se na protest proti současnému režimu a iráckému válečném utažení upálili v roce 2003 nepostaví nikdo...

A tak budeme škrtat památky na umělce a osobnosti, které se nám politicky nehodí, mlčet o umělcích, kteří tvořili a tvoří kriticky, pálit knihy, likvidovat pomníky a stavět nové. Nepřipomíná Vám to něco?

Když na tisíce Bezručů doráží opakovaně Bezmozci, může to vyvolat určitou Beznaděj. O to větší, pokud Bezmozci mozek i cíl svého snažení mají. Ale dvě věci by měly být jasné – odstranění domku Petra Bezruče nesmí vymazat jeho odkaz z myslí lidí. A nějakým pomníčkem či nápisem, pojmenováním všeho možného ani žádnou pompézní slavností se z králíčka král nikdy nestane.

Autor: Zdeněk Štefek | pondělí 21.12.2015 7:02 | karma článku: 30.56 | přečteno: 1008x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.79 | Přečteno: 261 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 314 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 379 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 60 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1113

Mám syna puberťáka, malého syna, psa a ženu. Zajímám se o svět kolem sebe, o astronomii, elektrotechniku, počítače, historii, politiku. Své stránky mám na www.zdenekstefek.cz. Od listopadu 2012 jsem krajským zastupitelem za KSČM ve Středočeském kraji. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...